Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Burun Estetiği Bir Sanattır.

Rinoplasti Nedir? Kimlere, Hangi Durumlarda Uygulanabilir?

 

Burun Estetiği ÖncesiBurun Estetiği Sonrası

Rinoplasti burun şeklini değiştirmeyi hedefleyen bir estetik ameliyattır. Belli bir yaşın üzerindeki kişilere uygulanabilir. Kız çocuklarında 16, erkek çocuklarında ise 17 yaşından sonra yapılan bir ameliyattır. Burun sırtındaki bir kemer, burun ucunun düşüklüğü, burunda eğrilik, burunda asimetri, burun ucunun genişliği durumunda yapılabilen bir ameliyattır. Bunun dışında nefesle ilgili sorunlar olduğu zaman da rinoplasti ameliyatı sırasında nefesi açmaya dönük işlemler eklenebilir.

Neden Burun Estetiği?

İnsanoğlu daima daha iyi olmak, daha güzel görünmek ister. Estetik olarak da kendini güzel hissetmek arzusundadır. Estetik konusu tamamen insanın özgüveni ile alakalı bir konudur. Kişi aynaya baktığında, orada kendini rahatsız edecek bir görüntü varsa ve bu görüntünün çözümü mümkünse- ki artık modern tıp estetik konusunda birçok problemi rahatlıkla çözebiliyor- gidip estetik cerrahi uzmanının kapısını çalıyor.

Ayrıca İnsanlar olarak sosyal bir çevrede yaşıyoruz.  Başka insanlarla devamlı yüz yüze iletişim içerisindeyiz. Görüntümüz tahmin edilemeyecek kadar ilişkilerimizi etkilemektedir. İnsani ilişkilerin başarısın da  sağlıklı bir özgüven duygusuna sahip olmak önemlidir.

Estetik ameliyatlar kişinin kendisini daha iyi hissetmesi için yapılan ameliyatlardır. İsteğe bağlı ameliyatlardır. Burun insan için çok önemli bir organdır…Fonksiyonel ve estetik önemi olan bir yapı..Yüzün tam ortasındaki konumuyla stratejik bir yerde bulunmaktadır.. Kişiye bakıldığı zaman dikkati en çok çeken yapıdır. Doğal ve güzel bir burun yüz güzelliğinin vazgeçilmezidir.

Burundaki şekil bozuklukları yüzün yapıları arasındaki ahengi ve uyumu bozarak kişinin görünümünü,  psikolojisini ve insan ilişkilerinde özgüvenini olumsuz etkilemektedir. Estetik burun ameliyatı kişinin bu tür problemlerini çözmek, doğal görünümlü, yüzün diğer yapıları ile uyumlu bir burun elde etmek ve kişinin yeniden özgüvenine kavuşmasını sağlamak için yapılır.

Burun Estetiği Hangi Durumlarda Yapılır?

Burun estetiği ameliyatı yani rinoplasti burnun yeniden şekillendirilmesi ameliyatıdır. Kişiyi rahatsız eden burun ucundaki düşüklük, burun sırtındaki çıkıntı, burun üstünde tepe tarzında çıkıntılar, burnun uzun olması, burnun küçük olması, burun ucunun geniş ya da basık olması, burun sırtının geniş, yayvan ya da aşırı çökük olması, burun kenarlarının çok geniş olması gibi birçok problem bu ameliyatlarla düzeltilebilir. Burada en önemli husus yeniden şekillendirmeyi yaparken burnun estetik görünümünün yanı sıra sağlık ve fonksiyonel açıdan da en iyi sonucu alabilmektir. Burada mümkünse var olan burun kemik eğriliğini düzeltmek aynı esnada burun etini küçültmek hastanın hem sağlık hem de estetik açıdan mutlu olmasını sağlayabilir. En önem verilen konum ise estetikte doğal görünümü sağlamaktır. Yani yüz ile son derece uyumlu ve hastanın sağlıklı nefes alabileceği, fonksiyonlarının yerinde olduğu bir burun elde etmek istenir.

Her isteyene burun ameliyatı yapılır mı?

Kesinlikle hayır. Estetik cerrahide uygun hastanın seçilmesi son derece önemlidir. Her şeyden önce hasta ile cerrah arasında karşılıklı iletişim, güven ve iyi niyet olması şarttır. Hasta doktoruna, doktor hastasına mutlak güven duymalıdır. Hastanın yapılacak estetik operasyonu anlayıp kavrayacak entelektüel birikime sahip olması da son derece önemlidir. Ayrıca hastanın istek ve beklentileri gerçekçi olması gerekir. Cerrah ayrıntılı bir değerlendirme yaparak, hastanın isteklerini göz önüne alarak hastaya yardımcı olabileceğine inanmalıdır. Bizim meslekte hasta memnuniyeti çok önemlidir.  Eğer yapacak olduğum işlemin hastayı memnun etmeme ihtimali yüksekse o ameliyatı yapmamak hem hasta hem de cerrah için hayırlı olacağını düşünürüm.

Ameliyatın Planlanması

Doktorunuzla sizin aranızda, iyi bir iletişim esastır ve çok önemlidir. İlk görüşmede cerrah size burnunuzun neye benzemesini veya nasıl görünmesini arzu ettiğinizi soracak; burnunuzun ve yüzünüzün yapısını inceleyecek ve sizin için mümkün olan ihtimalleri anlatacaktır. Burun kemiklerinizin ve kıkırdaklarının yapısı, yüzünüzün şekli, cildinizin kalınlığı, yaşınız ve beklentileriniz temel tartışma konularıdır. Burada kişinin istek ve beklentilerinin gerçekçi olması çok önemlidir.

Cerrahın kullandığı anestezi ve ameliyat tekniğini, ameliyatı yapacağı hastaneyi, risklerini, maliyeti ve varsa diğer seçenekleri açıklayacaktır.

Uzun yıllar önce olsa dahi, daha önce geçirdiğiniz herhangi burun ameliyatı veya burun tedavisini, varsa alerji veya solunum güçlüğünü, kullandığınız ilaçları ve şayet kullanıyorsanız sigara içtiğinizi cerrahınıza söylediğinizden emin olmalısınız. Özellikle ameliyatla ilgili beklentileriniz ve ameliyatın sonuçları hakkında aklınıza gelen tüm soruları doktorunuza sormaktan çekinmeyiniz.

Nefes Alma Zorlukları, Burun Estetik Operasyonu ile Giderilebilir mi?

Burun ameliyatı için başvuran hastaların birçoğunda aynı zamanda nefes alıp vermekle ilgili de sorunlar olabilir. Hastanın bu konuda şikayeti olsa da olmasa da burun için muayene edilmesi şarttır. Endoskop yardımıyla yapılacak bazı testler ile hastanın burun içindeki anatomisi ortaya konur, nefes alıp vermesini engelleyen sorunlar belirlenir ve aynı ameliyat sırasında bunlar için de birer çözüm yolu bulunabilir. Genellikle septum dediğimiz burnu ortadan ikiye ayıran yapıda tıkayıcılar varsa bunlar giderilir; konka dediğimiz etlerde bir büyüme varsa bunların küçültülmesi yoluna gidilir. Bir bütündür rinoplasti ameliyatı; hem şekil hem de fonksiyon olarak bir arada ele alınmalıdır ve çözüm yolları da birlikte değerlendirilmelidir.

Ameliyat Öncesi Hazırlık

Kuşkusuz her ameliyatın kendine göre dikkat edilmesi gereken bazı özellikleri vardır. Dr Muhammet Erkan veya asistanları size yeme ve içme, sigara kullanma, belli vitaminleri ve ilaçları alma ya da almaktan kaçınma ve yüzünüzü yıkama dahil olmak üzere ameliyata nasıl hazırlanacağınız konusunda bilgiler verecektir. Bu bilgileri yerine getirmeniz, ameliyatınızın daha rahat geçmesine yardımcı olacaktır. Hazırlıklarınızı yaparken, ameliyattan sonra sizi eve götürecek ve gerekirse birkaç gün sonra dışarı çıkmanıza yardımcı olacak birini ayarlamayı unutmayınız. Unutmayın ki hasta da aslında ameliyat ekibindendir ve sonucun güzel olması için kendi üzerine düşenleri yapıp doktoruna yardımcı olmalıdır. Bu yüzden temel bazı noktaları hastaların bilmesi gerekir.

Estetik Burun Operasyonu Nasıl Yapılır?

Estetik burun operasyonları için tanımlanmış çok sayıda teknik vardır. Bunların çok ayrıntılarına girmeden genel olarak neler yapıldığını özetlemek gerekirse; burun derisi ve yumuşak dokusu korunarak kıkırdak ve kemik yapıya ulaşılır. Burnun şeklini veren yapılar kıkırdak ve kemik yapıların oluşturduğu ölçüler ve boyutlardır. Yapılan işlemde kemik, kıkırdak bölgede farklı işlemler yapılarak şekillendirmeler yapılır, küçültülür, büyütülür, ilaveler yapılabilir, şekli değiştirilebilir ve üzerindeki yumuşak doku ve deri de bu kemik ve kıkırdak yapıya adapte olur. Dolayısıyla burun ameliyatlarında asıl değiştirilen yapılar burnun kemik ve kıkırdak yapılarıdır. Buraya ulaşmak için kullanılan teknikler de açık teknik, kapalı teknik başta olmak üzere iki ana başlıkta incelenebilir. Yapılan teknikten çok, tekniğin özelliklerinden çok ne yapıldığı daha önemlidir. Aynı sonuca farklı cerrahi tekniklerle de ulaşmak mümkündür.

Ameliyatınızın Yapılacağı Yer

Estetik burun ameliyatı mutlaka steril tam donanımlı ameliyathane koşullarında ve Anestezi uzmanı eşliğinde yapılması gereken bir ameliyattır.

Verilecek Anestezi Türü

Estetik burun ameliyatı yapılacak ameliyatın büyüklüğüne sizin ve cerrahınızın tercihine bağlı olarak lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Genellikle genel anestezi altında yapmayı tercih etmekteyiz. Basit küçük düzeltme ameliyatlarında lokal anestezi uygulamaktayız. Lokal anestezide uyguladığımızda genellikle hafif bir sedasyon uygulanır, burun ve çevresindeki alan uyuşuk olur; ameliyat süresince uyanık olacaksınız, ancak rahat ve ağrısız bir ameliyat geçireceksiniz. Genel anestezide ise ameliyat boyunca uyuyacaksınız.

Ameliyat Süresi

Estetik burun ameliyatları ameliyatın ağırlığına göre yarım saatle iki saat arasında sürmektedir.

Hangi Teknik

En sık kullanılan iki yöntem mevcuttur. Açık ve kapalı. Her iki yönteminde avantaj ve dezavantajları mevcuttur. Dr Erkan daha çok açık Rinoplasti tekniğini kullanmaktadır. Revizyon gibi küçük müdahale gerektiren durumlarda kapalı rinoplasti tekniğini kullanmaktadır.

Burun Tamponu

Yine ameliyatın ağırlığına göre değişmekle birlikte burnun içindeki iki hava yolunu birbirinden ayıran bölme olan septumu sabitleştirmek için ve kanamayı kontrol altına almak için, burnun içine tamponlar veya yumuşak plastik aletler konulabilir. Sadece estetik cerrahi yaptığım vakalarda genellikle tampon kullanmıyorum. Tampon kullandığım hastalarda ameliyattan 2-3 gün sonra tamponları almaktayım.

Burun Alçısı

Ameliyat sonunda buruna verilen şeklin sabitlenmesi, oluşacak ödemin azaltılması ve kanamanın olmaması için burun üzerine özel bantlar ve özel bir burun alçısı yerleştirilir.Alçıyı genellikle ameliyattan sonraki 10. günde çıkarıyorum.

Ameliyatınızdan Sonra

Ameliyatınızdan sonra ilk 24 saat boyunca yüzünüzü şişmiş hissedeceksiniz, burnunuz ağrıyabilir veya hafif bir baş ağrınız olabilir. Herhangi bir rahatsızlığı cerrahınız tarafından reçeteye yazılan ağrı kesici ilaçlar ile kontrol altına alabilirsiniz. İlk gün için tuvalete gitmek dışında başınız yüksekte olacak şekilde yatakta yatmayı planlayınız.

Morluk ve Şişlikler

Ameliyatta ve ameliyat sonrasında gerekli önlemlerin alınmasına rağmen gözlerinizin etrafında morluk ve şişlik olabilmektedir. Gözlerinizin etrafındaki morarma ve şişliğin 2 veya 3 gün sonra en belirgin hale geldiğini fark edeceksiniz; soğuk kompres uygulaması bu şişmeyi azaltacak ve kendinizi biraz daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Şişlik ve morlukların çoğu ilk hafta veya daha uzun bir süre içerisinde kaybolacaktır (sizin ve cerrahınızdan başka hiç kimsenin fark edemediği çok az bazı şişlikler birkaç ay boyunca kalacaktır).

Burun Tıkanıklığı

Ameliyattan sonraki ilk birkaç gün boyunca genellikle, burun deliklerinden çok hafif bir sızıntı olur ve birkaç hafta da burnunuzda hafif tıkanıklık hissedebilirsiniz.

Cerrahınız dokuların iyileşme süresi boyunca bir hafta veya daha uzun süre için sizden sümkürmemenizi (burnunuzu silmemenizi) isteyecektir. Şayet burun içinde tampon varsa, birkaç gün sonra alınacak ve kendinizi çok daha rahat hissedeceksiniz.

Burun estetiği ameliyatı sonrası normal günlük yaşantıma ne zaman dönebilirim?

Estetik burun ameliyatı olan hastaların çoğu iki gün içerisinde ayağa kalkıp dolaşırlar ve ameliyattan bir hafta sonra okula veya çok yorucu olmayan iş hayatına dönebilirler.

Bununla beraber, günlük yaşam temposuna tam anlamıyla dönmeden önce, birkaç hafta geçecektir. Normal hayatınıza dönme konusunda cerrahınız daha ayrıntılı açıklamalarda bulunacaktır. Genellikle yüksek efor gerektiren hareketlerden (koşma, yüzme, jimnastik, seks -kan basıncını yükseltecek herhangi bir hareket) iki ila üç hafta kaçınmanız, 8 hafta süreyle burnunuzu darbe veya çarpmalardan korumanız, ovuşturmaktan ve güneşte yanmaktan kaçınmanız söylenecektir. Yüzünüzü ve saçlarınızı yıkarken veya makyaj yaparken nazik ve dikkatli olmalısınız.

Burun estetiği ameliyatı sonrasında ne zaman gözlük kullanabilirim ?

İhtiyaç olduğu zaman kontak lensinizi takabilirsiniz, fakat gözlük için durum farklıdır. Burnunuzdaki atel çıkarıldıktan sonra, burnunuz tamamen iyileşinceye kadar, yani iki ay boyunca gözlük ayakları burun sırtına oturmamalıdır.

Burun estetiği ameliyatı sonrası yeni görünümünüz nasıl olacak?

Ameliyatı takip eden günlerde yüzünüz şiş ve bereli iken, daha iyi görüneceğini ve güzelleşeceğinizi unutmak kolaydır. Estetik ameliyattan sonra hastaların çoğu bir süre kendini iyi hissetmez, bu oldukça normal ve anlaşılabilir bir durumdur. Bir grup hasta ise bu safhanın geçeceğinden emindir. Gün ve gün burnunuz daha güzel görünmeye başlayacak ve moraliniz gittikçe yükselecektir. Bir veya iki hafta sonra artık henüz yeni ameliyat olmuş gibi görünmeyeceksiniz. Ancak iyileşme hala yavaş ve dereceli olarak ilerleyen bir süreçtir.

Özellikle burun ucunda olmak üzere çok az bazı şişlikler belki aylar boyunca devam edecektir. Estetik burun ameliyatının gerçek sonucu belki de bir yıl veya daha uzun bir süre boyunca ortaya çıkmayacaktır.

İlk önceleri aileniz veya arkadaşlarınızdan beklenmedik bazı reaksiyonlar alabilirsiniz. Burnunuzda bir değişiklik görmediklerini söyleyebilirler. Veya özellikle ailevi veya etnik bir özellik olarak gördükleri bir şeyi değiştirdiyseniz, biraz gücenmiş olabilirler. Şayet bu olursa ilk anda niçin bu ameliyatı olmaya karar verdiğinizi hatırlamayı deneyiniz. Şayet hedefinize ulaştıysanız, ameliyatınız da başarıya ulaşmıştır demektir.

Burun Estetiği Sonrası Ne Gibi Olumsuzluklar Oluşabilir?

Burun estetiği sonrasında olumsuz durumlar nadiren ortaya çıkmaktadır.  Göz çevresinde şişlik, morluk, burunda tıkanıklık, kanama, anestezik ilaçlara bağlı kusma olabilir. Bunlar her ameliyatta olabilecek durumlardır. Genel olarak ilk haftalarda tamamen düzelen durumlardır.

Burun Estetiğinden aylar sonra burunda çıkıntı,çökme, şekil değişikliği oluşma olasılığı vardır. Bu durumda ameliyatıı yapan doktorunuza başvurarak şikayetlerinizi belirtmeniz doktorunuz ile iletişim halinde olmanız önemlidir. Nadiren ortaya çıkan bu sorunları düzeltmek için ikincil müdahalelere ihtiyaç duyulabileceğini unutmayınız. İkincil müdahalelerde 1 yıl beklemek gerekmektedir.

Erkeklerde Estetik Burun Operasyonu Kadınlardan Farklı mıdır?

Erkeklerde estetik burun ameliyatları planlanırken kadınlara kıyasla çok daha farklı ölçüler, açılar ve boyutların değerlendirilmesi gerekir. Erkeklerde hiçbir zaman çok dikkati çeken burnun ucunun çok aşırı kaldırıldığı ameliyat teknikleri tercih edilmez. Daha doğal sonuçlar hedeflenir. Burun sırtının daha düz olması, burunla dudağın yaptığı açının doksan dereceler civarında olması hedeflenir. Erkeklerde yapılmış olduğu belli olan bir burun genellikle sıkıntı yaratır. O nedenle erkeklerde burun ameliyatının planlamasının çok daha özellikli, çok daha ince detaylar gerektirdiğini söylemek yanlış olmaz. Tabii bütün bu planlamada sorunların ortaya konması ve o sorunların da çözülmesi esastır. Ama erkeklerde burun ameliyatı yapılırken daha doğal sonuçların hedeflendiğini de belirtmeliyiz.

Sadece Burun Ucuna Estetik Operasyon Hangi Koşullarda Yapılabilir?

Bazen sadece burun ucuna estetik girişimler yapmak gerekebilir. Genellikle burun sırtının, kemer bölgesinin düzgün olduğu, burun kemik bölgesinin geniş olmadığı durumlarda, burun ucu düşük ya da geniş ise, sadece burun ucuna dönük estetik girişimler planlanabilir. Bu ameliyatlar tüm burun ameliyatlarına kıyasla iyileşme süreci açısından da biraz daha hızlı iyileşen, biraz daha basit ameliyatlardır. Ameliyat süresi biraz daha kısadır, iyileşme süreci daha hızlıdır. Kişinin gündelik yaşamından uzakta geçirmesi gereken süre de daha azdır. Ama bu burun ucu ameliyatlarının daha basit ameliyatlar olduğu anlamına gelmez. Planlamasından cerrahi uygulamaya kadar yine ince detayların dikkatle uygulanması gerekir.

Karşıdan Bakınca Burun Delikleri Belirgin Görünen Bir Estetik Girişimden Sakınabilir miyim?

Burun ameliyatı için başvuran birçok hastanın özellikle korktuğu, çekindiği bir konu burun ameliyatı yapıldığının çok belli olması, karşıdan bakıldığında da burun ucunun aşırı kalkık, önden görünür olmasıdır. Tabii ki bunun önüne geçilebilir. Planlama sırasında daha doğal bir burun ucu açısı planlanabilir. Hatta bazı kişilerde doğuştan burun ucu aşırı kalkık ise de burun delikleri karşıdan görünüyor ise burun ucunun aşağıya doğru indirilmesi de mümkündür. Bu gibi durumlarda genellikle kıkırdak yamalarına ihtiyaç duyulur. Bu kıkırdak yamaları da burun içinde septum dediğimiz orta bölmeden elde edilebilir ve burun ucunun açısının daha aşağıya doğru indirilmesi planlanabilir.

Kemerli Burunlarda Ne Gibi Operasyonlar Uygulanabilir?

Kemerli bir burun yapısına sahip olanlarda genellikle bu kemeri oluşturan anatomik yapının ne olduğunu bakılır. Bazen kemik yapı daha ön planda, bazen de kıkırdaktaki yükseklik ön plandadır. Çoğu zaman da ikisi birlikte burun sırtında bir kemer oluşumuna yol açar. Bu gibi durumlarda kemik bölgede ve kıkırdak bölgede kemiğin ve kıkırdağın ne kadar alçaltılması gerektiği planlanır. Bisturi, keskiler, törpüler ya da güçle çalışan yani elektrikle ya da ultrasonla çalışan aletler yardımıyla da bu kemik ve kıkırdak yapıların yüksekliğinin alçaltılması mümkün olabilir. Daha sonra da kıkırdak ve kemik çatının kapatılması gerekir ki burun sırtında düzgün bir yüzey elde edelim. Bunlar cerrahi teknik açıdan incellikler içermektedir. Cerrahınız size bu konuda en doğru bilgileri verecektir.

Burunda Kıkırdak Kırılması Estetik Operasyon ile Giderilebilir mi?

Burunda bazen şekil bozukluklarına yol açan sorun kıkırdaktaki deformiteler olabilir. Kıkırdakta bir eksiklik ya da eğrilik, düzensizlik burnun şeklinde sorunlara yol açabilir.  Bunlar genellikle ameliyat öncesinde fark edilir veya ameliyat sırasında karşımıza çıkabilir. Bu durumda kıkırdaktaki sorunun çözümü için yine vücuttaki kıkırdaklardan eğer varsa burun içinde septum dediğimiz kıkırdaktan, yoksa kulak kıkırdağından ya da kaburga kıkırdağından yararlanarak burundaki eğri, düzensiz ya da eksik kıkırdağın onarılması, şekillendirilmesi mümkün olabilir. Bunlar ileri rinoplasti teknikleri gerektirir. Konulan kıkırdağın belli olmaması için son derece önemli teknik uygulamalar vardır. Ama eğer bunlar gerektiği durumlarda kullanılmazsa da mevcut kıkırdaktaki sorun düzeltilmemiş olur.

Burunda Et Sorunu Olanlar Estetik Operasyon ile Rahatlayabilir mi?

Ameliyat için başvuran kişilerin bir kısmında burun etlerinden kaynaklanan sorunlar ve bunların yol açtığı solunum güçlükleri olabilir. Bu durumda kişinin ameliyat öncesi değerlendirilmesi ve muayenesinde burun etlerinde bir büyüklük saptanırsa, bunun kalıcı mı olduğu, mevsimsel bir sorun mu olduğu, yoksa kişide mevcut bir alerjiye mi bağlı olduğu araştırılır. Et büyümelerinin önemli bir bölümünü ilaç tedavileri ile düzeltmek mümkündür. İlaç tedavilerinden netice alınamadığı zaman burun etlerinin radyofrekans veya lazerle küçültülmeleri mümkün olur. Bu, burun estetiği ameliyatı sırasında aynı anda yapılabilir. Burada hatırlatılması gereken bir nokta, özellikle alerjik sorunu olanlarda ameliyata rağmen burun etlerinin ilerleyen dönemlerde tekrarlayabilmesidir. İlaçla tedavi ya da sözünü ettiğimiz radyofrekans uygulamalarının zaman zaman tekrarlanması gündeme gelebilir bu gibi durumlarda.

Burunda deviasyondan yakınanlara estetik girişimler nasıl rahatlık sağlar?

Ameliyat için başvuran kişilerin bir kısmında burun etlerinden kaynaklanan sorunlar ve bunların yol açtığı solunum güçlükleri olabilir. Bu durumda kişinin ameliyat öncesi değerlendirilmesi ve muayenesinde burun etlerinde bir büyüklük saptanırsa, bunun kalıcı mı olduğu, mevsimsel bir sorun mu olduğu, yoksa kişide mevcut bir alerjiye mi bağlı olduğu araştırılır. Et büyümelerinin önemli bir bölümünü ilaç tedavileri ile düzeltmek mümkündür. İlaç tedavilerinden netice alınamadığı zaman burun etlerinin radyofrekans veya lazerle küçültülmeleri mümkün olur. Bu, burun estetiği ameliyatı sırasında aynı anda yapılabilir. Burada hatırlatılması gereken bir nokta, özellikle alerjik sorunu olanlarda ameliyata rağmen burun etlerinin ilerleyen dönemlerde tekrarlayabilmesidir. İlaçla tedavi ya da sözünü ettiğimiz radyofrekans uygulamalarının zaman zaman tekrarlanması gündeme gelebilir bu gibi durumlarda.

Burun Estetiği Ameliyatından Sonra Burun Ucunda Düşme Olur mu?

Burun estetiği olmak isteyen hastaların en çok merak ettikleri konulardan birisi de ameliyattan sonra burun ucunda düşme olur mu?

Hastalar yıllar önce çevresinde yapılmış ve burun ucunda düşme olmuş kişileri görüp ya da durup haklı olarak bu endişeyi taşımaktadırlar.

Son yıllarda burun estetiği operasyonlarının tekniği ve felsefesi değişmiştir. Kişiye özel, burnun destekleri korunarak ameliyat yapmaktayız.

Burun ucunu destekleyen yaklaşımlar  sayesinde artık burun ucu düşme vakalarına çok çok daha az rastlamaktayız.

Başarılı Bir Burun Ameliyatının Püf Noktaları Nelerdir?

Başarılı bir burun estetiği operasyonunun en kritik noktası hasta ile cerrah arasındaki güven ve iyi niyet üzerine kurulan pozitif ilişkidir.Hasta doktoruna, doktor hastasına mutlak güvenmelidir.

İkinci önemli konu hastanın burun ameliyatından beklentilerinin gerekçi olmasıdır. Hasta beklentilerini açık bir şekilde ortaya koymalı, cerrah ise bu beklentilerin gerçekçi olup olmadığını değerlendirip yapabileceği değişiklikleri hastaya sunmalıdır. Bunun için ameliyat öncesinde ayrıntılı ve geniş bir muayene, değerlendirme ve planlama süreci yaşanmalıdır. Estetik burun ameliyatları “gel seni ameliyat edeyim, ya da geldim beni hemen ameliyat et denilecek bir operasyon değildir. Hasta gerçekleşecek burun ameliyatı, ameliyat sonrası yaşayacağı süreç ve oluşabilecek muhtemel komplikasyonlar konusunda yeterli bilgiye sahip olmalıdır.

Üçüncü önemli unsur tabiki estetik cerrahın deneyimidir. “Deneyim kitaplara kök söktürür” derler. Evet estetik ameliyatlar pratiğinde burun estetiği  cerrah deneyiminin en fazla gerekli  gerekli olduğu  ameliyattır. Burun estetiği  bir sanattır. Burun ameliyatının başarısında cerrahın estetik bakış açısı, deneyimi çok önemlidir.

Burun estetiğinde fonksiyonel problemler nasıl düzeltilmeli?

Burun estetiğinde fonksiyonel problemlerin düzeltilmesi ya da bir fonksiyonel problem oluşturulmaması son derece önemlidir. Bunun için burun orta bölümünde bulunan septum kıkırdağındaki eğrilikler mevcut ise ameliyatta mutlaka düzeltilmeli ve septum adını verdiğimiz ana orta kıkırdaktaki rekonstrüksiyon işlemleri, bu ameliyat esnasında yapılmalıdır. Ayrıca burun içerisinde burun etleri adını verdiğimiz konkalarda bir büyüme mevcut ise bunlara da gerekli işlemler yapılmalıdır.

Burun Estetiği Ameliyatının Riski Var mıdır?

Tüm cerrahi girişimler bir miktar belirsiz risk taşır. Estetik burun ameliyatı deneyimli bir estetik cerrah tarafından yapıldığı takdirde komplikasyonlar (istenmeyen sonuçlar) nadir ve genellikle önemsizdir. Her şeye rağmen daima bir komplikasyon ihtimali vardır. Bunlar enfeksiyon, burun kanaması veya anesteziye karşı reaksiyondur. Ameliyattan sonra çatlamış küçük kılcal damarlar, derinin yüzeyinde çok ince kırmızı noktalar şeklinde ortaya çıkabilir. Estetik burun ameliyatı, burun içinden yapıldığından, görünen ameliyat izi söz konusu değildir. Ancak ?açık? teknik kullanıldığında veya geniş burun deliklerinin daraltılması gerekiyorsa, burun tabanında kalan çok küçük ve ince izler ,genellikle, görülmeyecek kadar önemsizdir.

Her 10 vakanın aşağı yukarı birinde ikinci bir ameliyat gerekebilir (örneğin küçük bir şekil bozukluğunu düzeltmek için). Böyle durumları önceden tahmin etmek mümkün değildir ve bu en yetenekli ve deneyimli cerrahlara ameliyat olan hastaların dahi başına gelebilir. Düzeltici ikinci ameliyat genellikle daha dar kapsamlı ve daha basit bir ameliyattır.

Burun Operasyonu Sonrasında Tam İyileşme Ne Zaman Görülür?

Burun ameliyatları sonrası, burun estetiği ameliyatı sonrası ilk aylarda iyileşme biraz daha hızlı olmakla birlikte iyileşmenin tamamlanması 6 ayla 1 yılı bulabilir. Değişiklikler ilk 6 ayda yüzde 60-70 oranında gerçekleşir. Ödem azalır, şişlikler azalır. Burun ucunda uyuşukluk, hassasiyet gibi bir takım şikayetler ilerleyen aylarda giderek azalır. Burnun detaylarının ortaya çıkması, ameliyat sırasında kıkırdağa ve kemiğe verilen şeklin tam olarak kendini göstermesi ise bazı ayları bulabilir. Bu durum nispeten derisi kalın olanlarda daha uzun sürer, ince derili kişilerde iyileşme sürecinin daha kısa olduğunu belirtmek yanlış olmaz.

Burun Operasyonları Sonrasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Burun ameliyatı sonrasında özellikle ilk günlerde bir takım kısıtlamalar vardır. Geç dönemde de dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Erken dönemlerde kan sulandırıcıların alınmaması gerekir, kanamaya yol açabilir. İlk günlerde biraz istirahat etmekte fayda vardır. Soğuk uygulaması yapmakta fayda vardır. Bunlar ameliyat sonrası oluşabilecek şişliklerin ve morlukların azalmasına yardımcı olurlar. Uzun vadede en önemli konu ilk aylarda önemli bir travmaya maruz kalınmamasıdır. Henüz iyileşme tamamlanmamış iken burna alınacak bir travma, bir eğriliğe ya da verilen şekille ilgili bazı sorunlara yol açabilir. İlk 6-8 hafta kadar sauna, solaryum, buhar banyosu gibi uygulamalardan uzak durmakta da yarar vardır. Bunlar burnun fazla şişmesini engelleyen kısıtlamalardır. Uzun vadede ise ileriki geç dönemlerde burun ameliyatı olmuş bir kişinin herhangi bir kişiden hiçbir farkı yoktur. Her türlü spor ya da fiziksel aktiviteleri rahatlıkla yapabilirler.

Yazın burun estetiği yapılır mı?

Yaz aylarında burun estetiği olunur mu? kişilerin en çok araştırdığı sorulardan biridir. Yaz aylarında yüz bölgesinde estetik operasyonlar yaptırırken dikkat edilmesi gereken öneriler olmaktadır. Ve bu sorunun cevabı da evet.  Havaların nemli-kuru, sıcak-soğuk olması, yaz mevsiminde estetik ameliyat olma konusunda olumlu veya olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır. Mevsimsel sıcaklıklar, ameliyatların başarısını engellememektedir. Kişilerin yazın dikkat etmesi ile kışın dikkat etmesi gerekenler konusunda çok fazla bir farklılık yoktur. Yazın sıcaktan, kışın soğuktan korunmak için tedbirler alınır.

Yüz bölgesinde yapılan estetik ameliyatlarda, iyileşme sürecinde, bronzlaşmak için güneşe maruz kalmamak gerekir. İster ameliyat olalım ister olmayalım, yaz aylarında 10:00-16:00 saat aralığında güneşe her zaman dikkat etmeliyiz. Diğer saatlerde güneşlenirken, 50 koruma faktörü güneş koruyucu krem mutlaka kullanılmalıdır.

Burun estetiği ameliyatı yaz kış her mevsim rahatlıkla yapılabilmektedir.

Burun Operasyonu Sonrasında Solaryuma Ne Zaman Gidilebilir?

Burun ameliyatlarından sonra genellikle ilk haftalarda, hatta ilk birkaç ay aşırı sıcağa maruz kalmak genellikle önerilmez. Bunun nedeni burunda zaten ödemli olan dokuların sıcağa maruz kalarak daha çok şişmelerini engellemek içindir. O nedenle ameliyattan sonraki ilk 6-8 hafta, solaryum gibi, sauna gibi güneş banyoları gibi aşırı sıcak etkisiyle ya da ultraviyole etkisiyle burunda şişmeye yol açacak durumlardan ve ortamlardan uzak durmak gerekir.

Revizyon rinoplasti nedir?

Bir önceki rinoplasti ameliyatının kötü sonuçlarını gidermek için yapılan ameliyattır. Terminolojide bazı tartışmalar vardır. Bazılarına göre cerrahın kendi yaptığı ameliyatın olumsuz sonuçlarını düzeltmek için yapılan ikinci ameliyata revizyon rinoplasti, başka cerrahlarınkini düzeltmeye sekonder rinoplasti denir. Ancak yaygın kullanımı ilk ameliyatı kim yaparsa yapsın 2’nci 3’üncü veya daha fazla yapılan düzeltme ameliyatlarına revizyon rinoplasti denir. Ne yazık ki rinoplasti ameliyatı her hastada olumlu sonuçlanmamaktadır. Burun ucu sıkılmış, daralmış, geniş, asimetrik, düşük, sarkık veya aşırı kısalmış ve kalkık görünümde olabilir. Burun delikleri asimetrik veya geniş olabilir. Burun yan duvarlarında çökme  ve nefes alma güçlüğü olabilir. Burun sırtındaki kemer devam ediyor olabilir, burun sırtında çöküklük, burunda kıkırdak kemerin yetersiz alınması sonucu papağan burnu görünümü veya aşırı alınması sonucu burun sırtında çökme olabilir.   Burun orta kısmında ters V görünümü, eğri burun deviasyonun devam etmesi, burun sırtında düzensizlikler, burun içi veya dışında aşırı skar dokusu gelişimi, deri ve yumuşak doku problemleri olabilir.

Burun estetiği ameliyatı sonrası revizyon gerekir mi?

Burun estetiği insan üzerinde yapılan en incelikli ameliyatlardan biridir ve kesinlikle estetik ameliyatlar içerisinde teknik olarak en zor ameliyattır. Hasta için kolay bir ameliyat olmakla birlikte, çok küçük detaylar bile ameliyat sonrasında bir deformite ya da asimetri şeklinde karşımıza çıkabilmektedir. Bu nedenle bu ameliyatta çok incelikli ve titiz çalışılması gerekmektedir. Burun estetiği, estetik ameliyatlar içerisinde en çok revizyon gerektiren ameliyatlar arasındadır. Revizyon ameliyatlarının oranı, cerrahın ameliyat öncesi planlaması, bilgisi, becerisi ve deneyimi ile büyük bir bağlantı göstermektedir. Revizyon ameliyatı oranı iyi cerrahların elinde oldukça düşükken, bu konuda deneyimsiz kişilerin elinde yüksek rakamlara çıkabilmektedir.

Burun Estetiğinde Revizyon Operasyonu Kaç Kez Yapılabilir?

Burun estetiğinde revizyonu olabildiğince sınırlı tutmakta yarar vardır. Burun bir çamur, bir hamur, şekillendirilebilecek bir statik yapı değildir. Canlı bir organdır ve zaman içinde değişebilen bazı özelliklere sahiptir. Çok sayıda ve kontrolsüzce, erken yapılan revizyonlar, burnun özellikle deri ve yumuşak dokusunun hem kanlanmasını hem de kalitesini bozarak önemli sorunlara yol açabilir. O nedenle burun ameliyatları sonrası istenen sonuç alınmamış bile olsa dokuların iyileşmesini en az bir yıl süreyle beklemek ve revizyonu ondan sonra dikkatlice planlamak gerekir. Bir diğer önemli nokta da gerçekten düzeltilmesi gereken önemli bir sorun varsa ya da gerçekten kayda değer bir fark yaratılabilecek ise revizyonun planlamasıdır. Bazen çok küçük, çok milimetrik bir takım değişiklikler için revizyon planlamak, biraz önce anlattığım nedenlerle, yumuşak dokuya zarar verebileceği ve daha çözümü güç sorunlarla bizi baş başa bırakabileceği için, ertelenmelidir, yapılmamalıdır.

Kişiye özel burun estetiği nasıl yapılır?

Burun estetiğinde cinsiyet, hastanın arzusu ve estetik cerrahin kişiyi analizi altın standarttır. Erkek hastalarda göreceli olarak daha az kavis verilir ve maskülen görünümü korumak adına burun ucu fazla kaldırılmaz. Kadınlarda ise doğal olmak kavis ise estetik bir görünüm sağlar ve yüz oranına göre burun ucu göreceli olarak biraz daha kalkık olmalıdır. Ancak her şeyden önce fonksiyonellik de unutulmamalı, güzel burun güzel nefes almalıdır.

Burun ucu estetiği nasıl yapılır?

Burun yapımız kemik kıkırdak ve yumuşak dokudan oluşur. Burun ucu estetiğinde sadece kıkırdak ve yumuşak dokuya müdahale edilir, asla kemiğe müdahale edilmez. Burun ucu estetiği ile burunun genişliği, burun ucundaki asimetriler, deformasyonlar, burun deliklerinin farklılıkları düzeltilebilinir.

Burun Estetiği Fiyatları?

Hastalarımın en çok sordukları soru; Doktor bey burun estetiğini kaça yapıyorsunuz.? Bir defa her hastaya aynı ameliyat yapılmaz.  Burun estetiği maliyeti birçok etkene göre değişebilir. Kişinin ilk kez mi yoksa ikinci kez mi ameliyat olması, doktorun tecrübesi uzmanlığı ve son olarak da hangi grup hastanede ameliyat yapıcağıdır. Ayrıca burnunuzdaki deformitelerin ve ameliyatın ağırlığına göre estetik burun ameliyatının fiyatları değişmektedir.

Belki burnunuza küçük bir işlem yapılacak haliyle fiyat düşük olacaktır, yada burnunuzda ki deformite komplike ağır bir ameliyatı gerektiriyor dolayısı ile fiyat yüksek olacaktır. Ya da estetik bir burun operasyona ilaveten başka müdahalelerde gerekli olacaktır. Yine fiyat farklı olacaktır.

Net bir fiyat bilgisi alabilmek için ayrıntılı bir estetik burun muayenesi yaptırmanız gerekmektedir.

Burun Estetiği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Ameliyat esnasında siz anestezinin etkisinde olacağınızdan, operasyon süresince herhangi bir acı hissetmeyeceksiniz. İlk bir kaç gün tüm hastalara ağrı kesici verilir. Genelde ağrı kesici ilaç kullanmayı gerektirecek kadar ağrı şikayeti yaşanmazken, nadiren de olsa ilk gece için daha sert bir ağrı kesici kullanmak isteyen de çıkabilir. Rastladığım en yaygın şikayet, operasyon gecesi burundan nefes almada zorlanmadır. İlk gece yerleştirdiğimiz burun içi pansumanları sonraki gün çıkardığınızda daha rahat nefes almaya başlayacaksınız. Ameliyat sonrası muayeneye gelen hastalarımızın çoğu, hafta boyunca herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını belirtir.

Her cerrahi operasyonda belli bir miktar risk ve komplikasyon potansiyeli vardır. Cerrahınızın görevi bunları öngörmek ve sizi bilgilendirmektir. Ben genellikle hastalarımı enfeksiyon ve kanama riskine karşı bilgilendiririm. Her ne kadar burun estetiği operasyonu sonrası aşırı kanama çok çok nadir görülse de, benim görevim hastalarımı bu olasılıktan haberdar etmektir. Eğer böyle bir durum meydana gelirse, operasyondan hemen sonraki bir kaç saat içinde oluşacaktır. Bu durumda kişi endişelenmemeli, hemen doktorunu durumdan haberdar etmelidir.

Kısaca cevaplamak gerekirse, evet. Çoğu hasta burun estetiğini başka bir yüz ameliyatıyla, hatta vücut operasyonuyla birlikte yaptırır. Örneğin hastaların göz kapağı operasyonuyla ya da göğüs büyütme operasyonuyla bir arada burun estetiği de yaptırmaları oldukça rastlanan bir durumdur. Bu gibi durumlarda operasyonlarınızı gerçekleştirecek doktor ya da doktorlar ile detaylı bir görüşme yapmanızda yarar vardır.

Tabii ki. Hastalarımızın kendilerininkine benzer operasyonlar geçirmiş eski hastalarımızla iletişime geçmesini destekliyoruz. Hasta ne kadar iyi bilgilenirse o kadar iyidir ve bu kesinlikle anlaşılabilir bir istektir.

Instagram

Messenger

Whatsapp

Hemen Ara